OSTEOPATHIE VOOR VOLWASSENEN

Osteopathie bij gewrichtsklachten en spierklachten

Vanuit de osteopathie wordt het lijf als een functionele eenheid beschouwd. Daarom kan een gewrichtsklacht of spierklacht ook niet als een losstaande klacht gezien worden.

 

Een overbelasting of blessure ontstaat vaak omdat een spier of gewricht verkeerd of te veel belast wordt. De oorzaak kan elders in de functionele keten liggen, waardoor het lichaam moet compenseren.

 

Ik zal daarom uw klachten altijd onderzoeken en behandelen in zijn functionele keten. Dat betekent, dat ik ook andere gewrichten, spieren, bindweefsels, organen, zenuwen en doorbloedingen zal behandelen om de lokale pijn in een gewricht of spier te beïnvloeden. Hierdoor kan ik de oorzaak van de compensatie behandelen. Dit leidt tot een duurzamere oplossing dan het uitvoeren van enkel een lokaal gerichte behandeling.

OSTEOPATHIE VOOR VOLWASSENEN

Osteopathie bij rugpijn, nekpijn, ischias-klachten en hernia

Osteopathie Schumacher in Houten bij rugpijn of andere rugklachten, nekpijn of andere nekklachten, hernia, ischiasklachten en uitstralende pijn. Deze klachten zijn erg hinderlijk in het functioneren en kunnen zowel acuut zijn als langdurig blijven aanhouden. Daarom is de juiste behandeling belangrijk. Osteopathie is een geschikte behandeling omdat het specifiek op uw klachten wordt afgestemd. De behandeling van alleen de pijnlijke regio zou hierbij onvoldoende zijn. Ook gerelateerde regio’s worden bij de behandeling betrokken. Hierdoor kan het lichaam ook op langere termijn herstellen.

Rugpijn en nekpijn

Rugpijn en nekpijn zijn veelvoorkomende klachten. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door een verkeerde belasting of een verkeerde houding, zoals bijvoorbeeld te lang zitten of in een verkeerde houding zitten. Deze klachten kunnen ook ontstaan door te fysiek zwaar werk, zwaar tillen of werken in een gebogen houding. Rugklachten en nekklachten zijn erg hinderlijk in het functioneren, kunnen soms langdurig blijven aanhouden en leiden tot chronische pijn. Klachten kunnen ook plots optreden en heftige, acute pijn veroorzaken. Daarom is de juiste behandeling belangrijk. Osteopathie is een geschikte behandeling omdat het specifiek op uw rug en uw klachten wordt afgestemd. De behandeling van alleen de pijnlijke regio zou hierbij onvoldoende zijn. Klachten kunnen snel weer terug komen. Daarom behandel ik ook gerelateerde regio’s om het beste resultaat te behalen.

 

De schedel en de wervelkolom tot in het stuitje hebben voor mij als osteopaat een bijzondere betekenis in het lijf. Vanuit onze hersenen, het regelcentrum, worden alle processen in het lichaam georganiseerd. De communicatie verloopt via het zenuwstelsel en gaat tot in de kleinste cellen. De zenuwbanen lopen vanaf onze hersenen langs het ruggenmerg en komen op gegeven moment uit bij de wervelkolom om hun ‘doel’ te bereiken, een spier, orgaan of ander weefsel. Op dezelfde manier bereikt de informatie uit ons lijf ook de hersenen.

 

Een spanning of blokkade in dit systeem kan ervoor zorgen dat de signalen niet goed overgedragen kunnen worden.

 

Dit principe gebruik ik in de behandeling van nekpijn en rugpijn. Net zoals bij alle andere gewrichtspijnen is het belangrijk om niet alleen op het pijnlijke plekje te behandelen maar ook de gebieden van de zenuw en andere gerelateerde gebieden. Hierdoor kan het lijf ook op langere termijn herstellen.

 

Hernia, ischiasklachten en andere uitstralende pijn

Een hernia is het gevolg van een (langdurige) overbelasting van een tussenwervelschijf. Op het moment dat de tussenwervelschijf uitpuilt en druk geeft op de zenuwen spreekt men van een hernia. Dit kan verschillende klachten geven zoals pijn in nek of rug, uitstralende pijn naar een arm of een been, verdoofd of tintelend gevoel van een huidregio en soms krachtsvermindering van bepaalde spieren.

Er bestaan ook andere uitstralende pijnen, die niet door een hernia ontstaan. Op een andere plaats kan een vernauwing of spanning ervoor zorgen, dat druk ontstaat op de zenuw waardoor zenuwpijn of zenuw-achtige pijn ontstaat. De meest bekende klacht is hierbij de ischias-pijn. Ook uitstralende pijn of tintelingen in de arm en hand komen regelmatig voor.

 

Tegenwoordig worden hernia’s meestal niet meer geopereerd, dit gebeurt alleen onder specifieke voorwaarden. De behandeling bestaat uit pijnbestrijding en het opvolgen van leefregels wat betreft beweging, oefeningen en regelmatige rustmomenten. De mate van klachten en hersteltijd kunnen hierbij erg uiteen lopen.

Door mijn samenwerking met arts en rug-specialist Seppo Lindroos bij Rugbalans zie ik regelmatig hernia’s of hernia-achtige klachten in de praktijk en heb ik mij in de behandeling hiervan verder gespecialiseerd.

 

Het is belangrijk om de klachten goed in kaart te brengen om de juiste behandeling te starten. De behandeling is erop gericht om de druk op de zenuw te laten afnemen of de vernauwing op te heffen zodat de zenuw weer goed kan functioneren. Daarnaast zal ik u adviezen geven hoe u het beste met de situatie om kunt gaan om zo snel mogelijk te herstellen. Dit zijn adviezen over leefstijl, belastbaarheid, kleine oefeningen en ontspannende houdingen.

OSTEOPATHIE VOOR VOLWASSENEN

Osteopathie bij bekkenpijn

Het bekken is een complexe eenheid van verschillende gewrichten, banden, spieren en organen.

 

Vaak voorkomend zijn pijn aan het heiligbeen, stuitje of de SI-gewrichten. Veelvoorkomend is ook pijn of gevoeligheid van de bilspieren en aan de zijkant van de heup.

 

Bekkenpijn kan zich ook uiten in pijn in de lies of heup en pijn rondom het schaambeen. Maar ook klachten van de bekkenbodem, moeite met plassen/ontlasting of plas/ontlasting vasthouden, pijn tijdens de menstruatie of tijdens gemeenschap kunnen hierbij horen. Endometriose is een aandoening, die ook veel klachten in de bekkenregio veroorzaakt.

 

Een complex gebied dus, dat veel kennis en ervaring vraagt om de oorzaak te kunnen vinden en te behandelen.

 

Als osteopaat weet ik de kennis van de verschillende gewrichten, banden, spieren en organen te combineren en het bekken in het geheel te bekijken, waardoor de behandeling vaak uitkomst biedt bij deze klachten.

VOOR WIE?

Voor wie anders is osteopathie geschikt?

Baby's

Kinderen

Pubers

Zwangerschap

Sporters

Mensen met chronische pijn

Osteopathie Schumacher in Houten
Osteopathie voor baby’s

Osteopathie Schumacher bij huilbaby’s, baby’s met darmkrampen, reflux, spugen, KISS syndroom, voorkeurshouding, slaapproblemen, problemen met zuigen en slikken.

Osteopathie Schumacher in Houten
Osteopathie en zwangerschap

Osteopathie helpt het lichaam om zich tijdens de zwangerschap aan te passen aan de veranderingen tijdens de zwangerschap en ook bij zwangerschapsklachten, klachten prenataal en postnataal.

OSTEOPATHIE VOOR VOLWASSENEN

Osteopathie bij hoofdpijn en kaakklachten

Hoofdpijn

Er bestaan veel verschillende vormen van hoofdpijn. Deze vormen van hoofdpijn kunnen zich op verschillende manieren uiten en ook in hevigheid verschillen. De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn goed te behandelen met osteopathie.

 

Deze vormen van hoofdpijn behandel ik:

 

Cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn uit de nek)

Dit is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn en omvat alle soorten hoofdpijn die ontstaan door spanning in de nek en/of verkeerde houding. Te veel druk op uw schedelrand kan zorgen voor hoofdpijn. Spieren kunnen uitstralende pijn naar het hoofd veroorzaken. Spieren en vliezen van uw nek kunnen druk veroorzaken op uw schedel en hersenvliezen, waardoor hoofdpijn ontstaat.

 

Hoe ik dit behandel? Als osteopaat ga ik op zoek naar de oorzaak van de hoofdpijn. Ik onderzoek de onderdelen van de schedel op spanning. De bewegelijkheid van de nek en de spanning op de nekspieren spelen hierbij ook een grote rol. Verkorte spieren of blokkades in de rug kunnen leiden tot hoofdpijn. Daarom is het belangrijk om ook de bewegingsvrijheid van bovenrug, ribben en borstbeen te evalueren. Via de vliezen geeft dit spanning in de nek en schedel. Ook de hersenvliezen en het zenuwstelsel spelen een grote rol bij hoofdpijn. Met osteopathische technieken zijn deze spanningen goed te behandelen en zult u snel verbetering van uw klachten ervaren. Aanvullend zal ik u een aantal kleine oefeningen en adviezen mee geven.

 

Spanningshoofdpijn (stress gerelateerd)

Veel mensen zullen het herkennen: een drukke dag en u kunt erop wachten dat de hoofdpijn begint. Een hoge werkdruk, een onzekere periode en veel losse eindjes zijn typische voorbeelden.

Uiteraard is het belangrijk dat u probeert om beter in balans te komen. Voldoende beweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook osteopathie kan verder helpen! Met een breed scala aan behandeltechnieken kan ik ervoor zorgen dat hoofd en lichaam weer beter in evenwicht komen, vliezen en spieren ontspannen, doorbloeding verbetert en het zenuwstelsel minder in de stress-stand staat en leert te ontspannen. Zo kunnen wij samen aan uw klachten werken!

 

Migraine

Een aanval van migrainehoofdpijn doorloopt verschillende fases. De voorfase, aurafase, hoofdpijnfase en herstelfase. Bij elke fase hoort een aantal typische symptomen. Voor mensen met migraine is het vooral belangrijk, dat zij bepaalde leefregels volgen, die de kans op een migraineaanval verminderen. Medicatie innemen op het juiste moment kan belangrijk zijn.

Osteopathie zal migraine niet genezen. Afhankelijk van de vorm van de migraine kan een osteopathische behandeling helpen om minder vaak migraineaanvallen te krijgen en de hevigheid van de aanvallen kan verminderen. Lees hiervoor verder bij cervicogene hoofdpijn en spanningshoofdpijn of neem contact met mij op.

 

Deze vormen van hoofdpijn behandel ik niet:

Hormonale hoofdpijn, medicatie-afhankelijke hoofdpijn en cluster hoofdpijn.

 

Kaakpijn en kaakklachten

Klachten van het kaakgewricht zoals een knakkend geluid, pijn met kauwen of moeite met openen en sluiten van de mond komen vaak voor. Ook klemmen met de kaken of tandenknarsen is een veel voorkomende klacht. Mogelijk bent u onbewust van de spanning op uw kaken, maar ervaart u klachten zoals hoofdpijn of een stijve nek. Ook deze klachten kunnen veroorzaakt worden door de kaken.

Klachten in de kaakgewrichten kunnen verschillende oorzaken hebben. Uiteraard zijn er veel mechanische oorzaken, die bij andere specialisaties thuis horen. Ik ga hier de functionele oorzaken bespreken, waarmee ik een disbalans in spieren en gewrichten bedoel, die zorgen voor kaakklachten.

Kaakspieren reageren op stress. Stress laat de spanning in de spieren toenemen, waardoor u bijvoorbeeld ’s nachts gaat tandenknarsen of gaat klemmen met de kaken. Deze spanning kan ook een knakkend geluid bij openen en sluiten van de mond veroorzaken.

Nekklachten kunnen ook zorgen voor een disbalans in de kaakgewrichten. Hierdoor wordt het mechanisme tijdens het openen en sluiten van de mond verstoord. Een knakkend geluid of pijn kan tijdens het openen en sluiten van de mond of tijdens het kauwen ontstaan.

Deze oorzaken van kaakklachten zijn goed te behandelen met osteopathie. Naast het evalueren van de spierspanningen onderzoek ik de mechanische relatie tussen kaakgewricht en de nek.

De behandeling bestaat uit verschillende behandeltechnieken van de kaakgewrichten, schedel, nek, spieren en vliezen.

OSTEOPATHIE VOOR VOLWASSENEN

Osteopathie bij buikpijn, prikkelbare darmen en opgeblazen gevoel in de buik

Buikpijn is een vage klacht, waar vaak geen oorzaak voor te vinden is. Een opgeblazen gevoel, buikkrampen, obstipatie (verstopping) en/of diarree zijn vervelende klachten die voor onzekerheid en ongemak kunnen zorgen.

 

Deze klachten worden vaak gediagnosticeerd als PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) of IBS (Irritable Bowel Syndrome). Het gaat hierbij om een functionele aandoening, wat betekent dat er geen onderliggende ziekte aanwezig is. Dus dat is het goede nieuws: geen ziekte. Maar toch, het zijn wel heel vervelende klachten!

 

De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, buikkrampen, verstopping/diarree, een opgezette buik en opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming. Vaak wisselt het poeppatroon per persoon en per moment, soms meer verstopping en soms meer diarree. Ook is de hevigheid van klachten per persoon en per moment wisselend.

 

Bijkomende klachten kunnen zijn: vermoeidheid, maagklachten en maagzuur, hoofdpijn, fibromyalgie, rugpijn, bekkenpijn en klachten van de blaas zijn. PDS komt regelmatig voor in combinatie met endometriose.

 

Als osteopaat heb ik geleerd om de darmen te onderzoeken en behandelen. In het gesprek ga ik uw klachten evalueren. Daarna ga ik de verschillende delen van de darmen onderzoeken op spanningen en bewegingsbeperkingen. Bij de behandeling van darmklachten richt ik mij op het zelfherstellend vermogen van het lichaam, wat ervoor zorgt dat de functionaliteit van de darmen verbetert. Hierbij behandel ik onder andere de vliezen rondom de darmen, het zenuwstelsel, de doorbloeding, de wervelkolom, ribben, bekken en het middenrif.

 

Er is een aantal factoren die in verband staan met prikkelbare darmen.

 

  • Bewegelijkheid van de darmen
  • Zenuwstelsel
  • Darmflora en darmwand
  • Voeding
  • Stress en angst

 

Bewegelijkheid van de darmen

Voor een goede functionaliteit is het belangrijk, dat de darmen goed kunnen bewegen. De darmen transporteren het voedsel door ons spijsverteringssysteem en dit gebeurt door aanspanningen. Tevens zijn darmen soms gevuld en soms leeg, wat betekent dat ze moeten kunnen uitzetten. Bij PDS is er soms te veel en soms juist te weinig activiteit in de darmen. Regelmatig komt het tot spanningen en verklevingen rondom de darmen. De bewegingen van onze darmen worden aangestuurd door het zenuwstelsel. Ook de wervelkolom, bekken, ribben en het middenrif hebben invloed op de bewegingsvrijheid van onze darmen. Spanningen en verklevingen rondom de darmen kunnen ervoor zorgen, dat de bewegelijkheid en daardoor ook de functionaliteit van de darmen beperkt wordt. Hierdoor kan ook de doorbloeding en daarmee de aanvoer en afvoer van stoffen worden verminderd.

 

Hier maak ik als osteopaat gebruik van tijdens mijn behandeling. Door al deze structuren te behandelen, heeft dit een positief effect op de bewegelijkheid, aansturing en functionaliteit van de darmen.

 

Zenuwstelsel

Zoals alles in ons lichaam staan ook de darmen via het zenuwstelsel in verbinding met onze hersenen. Op deze manier wordt informatie over de toestand van onze darmen naar de hersenen gestuurd en wordt wederom vanuit de hersenen de activiteit van onze darmen geregeld. Bij PDS zijn de zenuwen in onze darmwand vaak extra gevoelig. Hierdoor is de pijndrempel lager en worden onze darmen minder goed aangestuurd.

 

Met mijn behandeling kan ik ervoor zorgen dat de overprikkeling van het zenuwstelsel afneemt.

 

Darmflora en darmwand

Op dit moment is er veel onderzoek naar de invloed van de darmflora op onze gezondheid en ons immuunsysteem. In onze darmen leven miljarden bacteriën, goede en slechte, die samen de darmflora vormen. Bij een gezonde darmflora zijn deze bacteriën in evenwicht. De darmflora wordt beïnvloed door het voedingspatroon. Tevens kunnen medicijnen (denk aan antibiotica, laxeermiddelen en maagzuurremmers), infecties of ziektes en behandelingen van een ziekte (zoals operaties of bestraling) de darmflora verstoren.

 

Ook onze darmwand speelt een belangrijke rol bij buikpijn en darmklachten. De darmwand is namelijk de scheiding tussen binnen- en buitenwereld. Een gezonde darmwand zorgt ervoor, dat de juiste stoffen worden opgenomen in ons lichaam. Bij een beschadigde darmwand kunnen ook andere stoffen in het lichaam en daarmee in de bloedbaan terecht komen.

 

Door een osteopathische behandeling kan ik de aansturing van de darmwand vanuit het zenuwstelsel en de doorbloeding verbeteren. Het optimaliseren van de bewegelijkheid van uw darmen zal hier ook een positieve invloed op hebben.

 

Voeding

Voeding heeft vaak invloed op buikpijn en darmklachten. Vaak is het onduidelijk, welke voedingsproducten dat zijn. Ook zal het lichaam wisselend sterk reageren op deze voedingsproducten. Tijdens de behandeling zal ik dit met u bespreken. Soms kan het nodig zijn om hier aanvullend onderzoek naar te laten doen of een bepaald dieet te volgen. Dan zal ik u naar de huisarts of voedingsspecialist verwijzen. Mogelijk bent u ook door de huisarts of voedingsspecialist naar mij verwezen om het behandeltraject met een osteopathische behandeling te ondersteunen.

 

Stress en angst

PDS is geen psychische aandoening. Er is echter wel een wisselwerking tussen de toestand in onze darmen en onze mentale gesteldheid. De gezondheid van onze darmen doet iets met hoe wij ons voelen. Andersom zorgen stress en angst voor processen in onze hersenen en ons lichaam, die ook invloed hebben op onze darmen.

 

Door dit samen te bespreken en mogelijke patronen te herkennen, is een eerste stap naar meer balans en ontspanning gezet. Meer inzicht in uw klachten en de effecten van de behandeling helpen hierbij.

VOOR WIE?

Maak nu een afspraak!

Baby's

Kinderen

Pubers

Zwangerschap

Sporters

mensen met chronische pijn

Osteopathie Schumacher in Houten
Osteopathie voor kinderen

Bewegen is ontwikkelen. Door te bewegen leren wij en verkrijgen wij nieuwe vaardigheden.

Elk kind doorloopt hiervoor verschillende fases en doet dit op zijn eigen manier. Vallen en opstaan hoort erbij. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken, waar uw kind mogelijk klachten ervaart.

Osteopathie Schumacher in Houten
Osteopathie voor pubers

In de puberteit gaat het lichaam steeds meer veranderen van kind naar volwassene. Dat betekent dat groeiprocessen plaatsvinden en veranderingen in de hormoonproductie. Ook het mentale proces van het volwassen en zelfstandig worden speelt een belangrijke rol.

Osteopathie Schumacher in Houten