OSTEOPATHIE VOOR BABY’S

Osteopathie voor baby's

De geboorte kan een hoop stress betekenen voor zowel moeder als kind. De weeën, de weg door het geboortekanaal en dan ineens moeten wennen aan de omgeving buiten de baarmoeder.

 

Deze invloeden kunnen de start voor uw baby soms moeilijker maken dan nodig. Blokkades of spanningen op schedel, nek, wervelkolom, bekken en organen kunnen de ontwikkeling van het kleine lichaampje in de weg zitten. Hierdoor kan uw baby bijvoorbeeld veel huilen, moeilijk slapen, een voorkeurshouding ontwikkelen of moeite hebben met zuigen of slikken. Ook reflux of darmkrampjes kunnen mogelijke gevolgen zijn.

 

Verder in de ontwikkeling kan het kind problemen hebben in de motorische ontwikkeling zoals laat leren lopen of veel vallen. Ook concentratiestoornissen kunnen een mogelijk gevolg zijn.

 

Osteopathie kan helpen bij

 

 • Huilbaby’s
 • Darmkrampen, obstipatie
 • Reflux, spugen
 • Problemen met zuigen en slikken, niet willen drinken
 • KISS syndroom
 • Voorkeurshouding
 • Slaapproblemen

 

Hoe ziet de behandeling van uw baby eruit?
Osteopathie werkt bijzonder effectief bij baby’s en kinderen. Als osteopaat onderzoek ik het lichaam op bewegingsbeperkingen en spanningen.


Met zachte technieken worden schedel, wervels, organen en vliezen behandeld zodat deze weer optimaal kunnen bewegen en het kindje ongestoord kan ontwikkelen. Er worden nooit harde behandeltechnieken of manipulaties gebruikt bij baby’s en kinderen! Alles is gericht op ontspanning en stimuleren van bewegingsvrijheid.

OSTEOPATHIE VOOR BABY’S

Huilbaby’s en veel huilen

Of uw baby een huilbaby is (officiële definitie: huilt meer dan 3 dagen per week langer dan 3 uur, over een periode van 3 weken) of gewoon een baby is die veel huilt: in beide gevallen is dit een grote belasting voor zowel ouders als kind. Als er geen medische oorzaak is gevonden, kan ik u mogelijk verder helpen.

 

Voor mij als osteopaat is het verder niet van belang of uw baby een huilbaby is of een baby die veel huilt. Veel meer ben ik geïnteresseerd in de oorzaak hiervan. Uw baby laat weten dat hij/zij zich niet lekker voelt en communiceert dit door te huilen en ontroostbaar te zijn. Vaak komt dit voor in combinatie met een aantal andere symptomen, zoals niet willen slapen of niet alleen willen liggen, moeite met voeding, darmkrampen, voorkeurshouding of het KISS-syndroom. Het lichaam van een huilbaby is vaak gespannen, nek en wervelkolom bewegen niet optimaal en het zenuwstelsel is overprikkeld. Als osteopaat kan in de oorzaken van veel huilen goed behandelen.

 

OSTEOPATHIE VOOR BABY’S

Darmkrampen, obstipatie, reflux en spugen

Veel baby’s hebben last van darmkrampjes, verstopping (obstipatie) of het teruggeven van voeding (reflux). Soms een korte periode, maar het kan ook langer aanhouden en problemen geven. Uw baby kan hierdoor huilen, ontevreden zijn en pijn ervaren. Uw baby kan ook last hebben van verborgen reflux, wat betekend dat de voeding terug stroomt in de slokdarm maar niet tot in de mond komt. Overstrekken van de rug kan hier ook bij horen.

 

Spanningen in het lichaam en een overprikkeling van het zenuwstelsel kunnen hier de oorzaak van zijn. Ook voeding kan mogelijk de oorzaak van zijn. Bij dit vermoeden kunt u bij de huisarts, consultatiebureau of lactatiedeskundige terecht.

 

Als osteopaat onderzoek ik het lichaam op spanning in de buik, bekken, middenrif, wervelkolom en ribben. De behandeling van deze structuren laat de spanning op slokdarm, maag en darmen afnemen. Via zachte technieken in de nek kan ik de prikkeling van het zenuwstelsel, in het bijzonder de nervus vagus, laten afnemen. De nervus vagus is een belangrijke zenuw die onder andere het spijsverteringsstelsel aanstuurt. Ik geef u ook adviezen over houdingen na het voeden, waardoor uw baby minder klachten zal ervaren.

OSTEOPATHIE VOOR BABY’S

Problemen met zuigen en slikken

Soms kan het geven van voeding een moeizaam proces worden, omdat uw baby vaak de tepel of fles los laat, maar wat sabbelt of stopt met drinken. In ergere gevallen kan dit leiden tot ondervoeding.

 

Het is mogelijk, dat uw baby de zuig- en slikbeweging niet goed kan maken. Uw baby kan ook last hebben van spruw (een candida infectie). Als deze infectie niet over gaat kunt u hiermee bij de huisarts, consultatiebureau of lactatiedeskundige terecht.

 

Spanningen in het gebied van de mond en de nek kunnen ervoor zorgen dat uw baby niet goed kan zuigen en/of slikken. Het is ook mogelijk dat de beweging niet goed aangestuurd wordt door spanning op de betreffende zenuw. Deze oorzaken zijn goed te behandelen met osteopathie. Zachte behandeltechnieken op de schedel, mond en nek zorgen ervoor dat uw baby beter kan zuigen en slikken. Het geven van voeding kan weer een mooi moment van samenzijn vormen!

OSTEOPATHIE VOOR BABY’S

KISS syndroom

KISS is een Duitse afkorting voor ‘Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störungen’. Het gaat hierbij om een aantal symptomen, die veroorzaakt worden door een bewegingsbeperking in de bovenste nekwervels en schedelbasis. De bewegingsbeperking kan ontstaan door de ligging in de baarmoeder maar kan ook zijn ontstaan door posities tijdens de geboorte. Door deze bewegingsbeperking wordt de symmetrische ontwikkeling van uw baby belemmerd.

 

Symptomen die bij het KISS syndroom horen zijn

 • Scheve houding van het hoofdje
 • Liggen in een gekromde houding (soort banaan)
 • Moeilijkheden om het hoofdje recht te kunnen houden
 • Asymmetrische ontwikkeling in de motoriek
 • Afvlakking van het hoofdje aan één kant

 

Dit heeft weer gevolgen voor het geven van voeding of het aan- en uitkleden. Baby’s zijn ook vaker overprikkeld en overstrekken regelmatig.

 

De oorzaken en gevolgen van het KISS syndroom zijn goed te behandelen met osteopathie. Met zachte technieken behandel ik schedel, nek en spieren zodat de bewegingsvrijheid wordt hersteld. Hierdoor zullen de symptomen snel afnemen en kan uw baby symmetrisch ontwikkelen en bewegen.

 

Voorkeurshouding en plagiocephalie (schedelafplatting)

OSTEOPATHIE VOOR BABY’S

Als uw baby een voorkeurshouding heeft wil dat zeggen, dat hij of zij het hoofdje steeds naar dezelfde kant draait en liever niet andersom wil of kan draaien. Dit kan leiden tot afplatting van de schedel (plagiocephalie), omdat er teveel druk op één zijde van het hoofdje komt. Dit kan ook gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling.

 

Oorzaak hiervan kan de ligging in de baarmoeder zijn en het kan ook zijn ontstaan door posities tijdens de geboorte. Te veel spanning op schedel of nek zorgt ervoor dat uw baby niet goed kan draaien met het hoofdje.

 

Tijdens de osteopathische behandeling werk ik met zachte technieken op deze spanningen, zodat de bewegingsvrijheid herstelt. Thuis kunt u dit ondersteunen met een aantal oefeningen om de beweging van het hoofdje te stimuleren en de spieren te versterken.

OSTEOPATHIE VOOR BABY’S

Slaapproblemen

Wil uw baby niet alleen blijven liggen? Slaapt uw baby onrustig, wil het niet in slaap komen of wordt het vaak wakker? Goed slapen is belangrijk voor het verwerken van prikkels, groei en een gezonde ontwikkeling.

 

Als uw baby niet wil slapen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Mogelijk komt dit door spanning in het lijfje, darmkrampjes of (verborgen) reflux, waardoor uw baby niet lekker ligt. Een overprikkeld zenuwstelsel kan ertoe leiden, dat uw baby niet goed de rust kan vinden om te slapen.

 

Deze oorzaken zijn goed te behandelen met osteopathie. In combinatie met een aantal adviezen voor de routine thuis kan uw baby beter tot rust komen en zal hij of zij lekker slapen.

VOOR WIE?

Maak nu een afspraak!

Baby's

Kinderen

Pubers

Zwangerschap

Sporters

mensen met chronische pijn

Osteopathie Schumacher in Houten
Osteopathie en sport

Tijdens het sporten wordt er veel gevraagd van uw lichaam. Bewegingen moeten optimaal uitgevoerd kunnen worden, krachten moeten kunnen worden opgevangen en u moet snel kunnen reageren op een richtingsverandering.

 
Osteopathie Schumacher in Houten
Osteopathie en zwangerschap

Osteopathie helpt het lichaam om zich tijdens de zwangerschap aan te passen aan de veranderingen tijdens de zwangerschap en ook bij zwangerschapsklachten, klachten prenataal en postnataal.

Osteopathie Schumacher in Houten