Over Osteopathie

WELKE KLACHTEN KUNNEN MET OSTEOPATHIE BEHANDELD WORDEN?

Osteopathie – ook voor mij?

Osteopathie richt zich op een brede doelgroep, variërend van baby’s tot volwassenen. Zwangere, sporters en mensen met chronische pijnklachten, maar ook mensen met een stress gerelateerde klachten of een ‘zittend beroep’ kunnen baat hebben bij osteopathische handelingen. Osteopathie gaat uit van de functionaliteit van het lichaam in het geheel, waardoor klachten efficiënt behandeld kunnen worden. Oorzaken en gevolgen worden als functionele keten behandeld. Dankzij een breed scala aan osteopathische behandeltechnieken kan de behandeling en intensiteit daarvan volledig specifiek op het individuele lichaam worden afgestemd.

Baby's

Kinderen

Pubers

Zwangerschap

Sporters

Mensen met chronische pijn

Osteopathie Schumacher in Houten
Osteopathie voor baby’s

Osteopathie Schumacher bij huilbaby’s, baby’s met darmkrampen, reflux, spugen, KISS syndroom, voorkeurshouding, slaapproblemen, problemen met zuigen en slikken.

Osteopathie Schumacher in Houten
Osteopathie en zwangerschap

Osteopathie helpt het lichaam om zich tijdens de zwangerschap aan te passen aan de veranderingen tijdens de zwangerschap en ook bij zwangerschapsklachten, klachten prenataal en postnataal.

Hoe werkt het?

Beweging is belangrijk voor de gezondheid. Zodra ons lichaam beweegt komen spieren en gewrichten in actie. Maar ook bindweefsel, organen, zenuwen en bloedvaten schuiven en bewegen mee. Wanneer een lichaam te weinig of verkeerd beweegt door bijvoorbeeld een ‘zittend beroep’ of door overbelasting, een verkeerde houding of weefselverklevingen, kunnen problemen ontstaan. Het lichaam functioneert namelijk niet meer als een geheel waardoor specifieke klachten kunnen ontstaan.

Osteopathie ziet het lichaam als functionele eenheid. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende systemen in ons lichaam en de samenwerking hiervan.
De drie grote systemen zijn

  • Het bewegingssysteem, hiertoe horen de gewrichten, spieren en banden
  • De organen, vliezen, bloedvaten en lymfebanen
  • De hersenen en het zenuwstelsel

Door bewegingsbeperkingen in deze systemen op te sporen kunnen klachten verklaard en behandeld worden, want soms ligt de oorzaak van een klacht elders dan waar u het in eerste instantie zou vermoeden.
De behandeling wordt afgestemd op de functionele keten van oorzaken en gevolgen. Het doel is om de samenwerking van deze systemen te optimaliseren. Door bewegingsbeperkingen, spanningen en verklevingen te behandelen wordt het lichaam aangezet tot herstel.

Waar komt de osteopathie vandaan?

Osteopathie als alternatieve geneeswijze vindt zijn oorsprong in 1874. De Amerikaanse arts Dr. Andrew Taylor Still ontdekte dat hij klachten kon behandelen met zijn handen, zonder gebruik te maken van medicijnen. Hij baseerde deze behandeltechnieken op zijn kennis over de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam.

Door gebruik te maken van deze kennis over structuur van het lichaam en de functies van de verschillende systemen, ontwikkelde hij een geneeswijze die gebruik maakt van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, namelijk osteopathie.

Sindsdien is osteopathie doorontwikkeld en tegenwoordig niet meer weg te denken uit Europa. Veel (internationale) opleiding- en bijscholingscentra bieden de mogelijkheid om kennis op het gebied van osteopathie te verbreden en up-to-date te blijven. De beroepsverenigingen waarborgen tevens de kwaliteit en standaard van het beroep.

Osteopathie Schumacher in Houten